Steven De Jongh
Steven De Jongh
 Nieuws   Archief   Biografie   Palmares   Dagboek   Programma   Foto's   Media   Gastenboek   Links   Colofon 
Steven de Jongh is dé ijskoning van het peloton
2004-03-01 19:41:15
Door Hugo COOREVITS
Steven de Jongh groeit altijd boven zijn mogelijkheden uit wanneer het echt wintert "Dit zijn mijn koersen" "De Ronde is voor mij iets te lastig" "Ik maakte mezelf wijs dat ik als ijskoning het minst had geleden op deze koude dag" "Vorige week volgde ik met de lach op de lippen doorlopend het weerbericht op teletekst. Koud, zeer koud: het werd met de dag leuker voor mij, maar op het einde begon ik te vrezen dat de sneeuw de spelbreker kon zijn." Steven de Jongh is dé ijskoning van het peloton.

Als iedereen wegkwijnt van de koude, rijdt hij nog met blote benen en zonder handschoenen rond. "Ik kan nu eenmaal goed tegen winterweer." De bloedvriend én eerste helper van Michael Boogerd maakte het gisteren in de sprint af tegen kleppers als Paolo Bettini, Stuart O'Grady en andere Planckaerts. Wist je je intrinsiek de snelste? "Ik vreesde Bettini het meest en had ook weinig vertrouwen in O'Grady. Van de rest wist ik dat ik ze normaal aankon in de sprint. Ik maakte mezelf wijs dat het een koude dag was geweest en dat ik het minst van allemaal had geleden. En het was best fris, je moest een hele dag blijven fietsen om je warm te houden. Eerst dacht ik niet echt dat dit de juiste vlucht was. Maar de voorsprong liep op: 10 seconden, 12, 15, 20, dan begin je te hopen." En zo win je dé openingswedstrijd waarop alle Vlamingen gebrand liggen. In het spoor van je ploegmakker Roy Sentjens vorig jaar. "Ik was zaterdagmiddag heel erg teleurgesteld dat de Omloop niet kon doorgaan. En toch vond ik het alleen al om de veiligheid een heel goede beslissing. In Gent, waar we logeerden, was er te veel ijs en smeltwater. Als cyclocrossers die een uur in het rood gaan in zo'n weer al onderkoeld raken, dan weet je het wel." "Deze zege neemt meteen heel wat druk bij de ploeg weg. Dit nemen ze mij al niet meer af. Net als vorig jaar hebben we opnieuw een vliegende start genomen. Als het nu ook nog meevalt in de Wereldbekers zelf.

Met nieuwkomer Eric Breukink, Frans Maassen, Adrie van Houwelingen hangt een heel goede sfeer in de groep. En dan kan vanzelf iedereen wat meer. Tot de mecanicien en de verzorger toe." Hoe belangrijk was je winst vorig jaar in de E3-Prijs in Harelbeke, waar je Wesemann en Devolder klopte? "Dat was een beetje een keerpunt voor mij. Ik heb dit weekend nog harder gewerkt, nog intenser toegeleefd naar dit openingsweekend. Het is meteen raak. Maar dat betekent nu niet dat je mij een hoofdrol ziet vertolken in de Ronde van Vlaanderen. Die klassieker blijft iets te lastig voor mij. Naarmate de wedstrijd langer duurt, verteer ik iets minder gemakkelijk die hellingen dan een Museeuw, Bettini, Van Petegem. Dan stel ik mij ten dienste van de kopmannen en dan heeft de ploeg ook nog wat aan mijn deelname. Parijs-Roubaix is wat anders. Dat gedokker over de stenen is me wel op het lijf geschreven."

(Bron: www.sportwereld.be)

Nieuws
> Steven sportdirecteu...
> Statement Steven de ...
> Steven dit jaar niet...
> Steven bijna de best...
> Steven: 'Wedstrijden...
 
Dagboek
> Het zit er op..
> Stijve benen in laat...
> Verwachte massasprin...
 
Programma
 
Foto's
> Supportersavond Seba...
> Veldrit 'Move to Imp...
> Sluitingsprijs Putte...
Steven De Jongh