Steven De Jongh
Steven De Jongh
 Nieuws   Archief   Biografie   Palmares   Dagboek   Programma   Foto's   Media   Gastenboek   Links   Colofon 
In gesprek met De Jongh
2004-07-11 19:41:15
"Ik zou hier een goede finale hebben kunnen rijden."
Het is slecht weer in de Tour de France. De regenachtige finales volgen elkaar op. Als er één Rabobanker is die graag rijdt in dit weer, is het Steven de Jongh wel. De sprinter zit echter thuis. Hij herstelt van een val in de Ster Elektrotoer.

Weer voor De Jongh
De Jongh is niet de magerste van het peloton. Wanneer het koud en nat is, heeft hij daar veel profijt van. Hij versloeg dit jaar bijvoorbeeld Paolo Bettini in een koud en nat Kuurne-Brussel-Kuurne. Deze regenachtige Tour was dan ook wel iets voor hem geweest. "Het was de afgelopen dagen wel weer voor mij", beaamt de sprinter. "Ik zag vandaag de finale. Het was glibberig, regen, slecht weer. Ik zou hier een goede finale hebben kunnen rijden."

Veel winnaars
De renner vindt het jammer dat hij er niet bij is, nu ook Alessandro Petacchi en Mario Cipollini naar huis zijn. "Dan is er voor andere sprinters meer kans. Dat blijkt ook wel. Er zijn heel veel winnaars onder de sprinters. Thor Hushovd, Robbie McEwen, Jean Patrick Nazon, Jaan Kirsipuu." De Jongh had er graag tussen gestaan.

Koffiedik
Maar ja, door een valpartij in de Ster Elektrotoer moest de Rabobanker de Tour aan zich voorbij laten gaan. Hij werd geschept door een auto die verschillende stopsignalen had genegeerd. "Of ik anders wel meegegaan was, is koffiedik kijken. Maar er was een kans geweest. Oscar Freire viel uit, en Robert Hunter wilde alleen eerste tien dagen mee. Misschien was ik wel gegaan. Maar ik heb het niet eens gevraagd. Je hebt er toch niets aan."

Echt beter
De renner was er begin juli in ieder geval absoluut niet klaar voor. "Ik heb nog wel het NK gereden, maar dat was tegen beter weten in. Ik heb daarna een flinke terugslag gehad." Pas sinds afgelopen week woensdag zit De Jongh weer lekker op de fiets en heeft hij het gevoel dat het echt beter gaat.

Alleen de finales
De afgelopen week heeft hij dan ook flink getraind. Ook heeft hij regelmatig de masseur bezocht. Het kwam er dan ook niet van om de etappes helemaal op de televisie te volgen. "Ik heb eigenlijk alleen de finales gezien. En 's morgens lees ik het in de krant. Wat hij kon zien, vindt de sprinter heel boeiend. "De truien wisselden vaak in het begin."

Weinig finales gereden
Natuurlijk heeft De Jongh zijn ploegmaats met grote belangstelling gevolgd. "Ze hebben weinig finales gereden. Dat was ook wel te verwachten met de ploeg waarmee ze naar Frankrijk zijn gegaan." Zonder sprinter wordt het lastig. "In de finale zijn er weinig renners van ons van voren. Maar dat komt ook omdat ze zoals Erik Dekker een hele dag vooruit hebben gereden. Dan kun je in de finale niets meer doen."

Contact met Boogerd
Tijdens de Tour heeft De Jongh niet veel contact met de renners. "Ik weet hoe druk het is in een grote ronde. En zeker in de Tour. Veel pers, laat eten. Ik wil hen zo min mogelijk storen." Wel heeft hij contact gehad met zijn vriend Michael Boogerd. "Die heb ik zaterdag nog gesproken. Hij had veel last van de valpartijen."

Beter zien dan horen
De val van Boogerd heeft De Jongh niet gezien. "Dat hoorde ik pas later." De Jongh schrok. Maar hij belde Boogerd, en toen viel het nog wel mee. "Soms is het beter om een val te zien dan te horen. Als je het ziet, weet je meteen: dat komt wel goed. Of je weet dat het niet goed is. Als je luistert naar verhalen, ontbreken vaak de nuances."

Hoop op Levi en Michael
Voor het vervolg van de Tour hoopt De Jongh op Levi Leipheimer en Michael Rasmussen. "Ik denk dat ze in de bergen kansen krijgen in de finale." Ook hoopt de sprinter op geluk bij een ontsnappingspoging. "Zodat we een gaatje krijgen van het peloton, en het dan kunnen afmaken."

HEW Cyclassics
Enkele van de ploegmaats die de Tour rijden, komt De Jongh tegen in de HEW Cyclassics. Het zal zijn derde koers worden na zijn val in de Ster Elektrotoer. Volgende week rijdt hij in Oosteeklo en daarna neemt hij deel aan de Sachsen Tour. "Deze week ga ik duurtraining doen. Dan moeten we er klaar voor zijn."

(Bron: Rabo Wielersite)
Nieuws
> Steven sportdirecteu...
> Statement Steven de ...
> Steven dit jaar niet...
> Steven bijna de best...
> Steven: 'Wedstrijden...
 
Dagboek
> Het zit er op..
> Stijve benen in laat...
> Verwachte massasprin...
 
Programma
 
Foto's
> Supportersavond Seba...
> Veldrit 'Move to Imp...
> Sluitingsprijs Putte...
Steven De Jongh