Steven De Jongh
Steven De Jongh
 Nieuws   Archief   Biografie   Palmares   Dagboek   Programma   Foto's   Media   Gastenboek   Links   Colofon 
Onverslaanbare Boonen wil De Jongh ook in Tourploeg
2006-02-01 19:41:15
ONMISBARE SCHAKEL
Wie verslaat Tom Boonen? Dat is de vraag tijdens de Ronde van Katar. Sinds het peloton voet aan de grond heeft gezet in Katar, is er weinig variatie in het leven van de renners. Hetzelfde, overigens wel super-de-luxe hotel, dezelfde wegen, hetzelfde restaurant en dezelfde ritwinnaar. Even leek het erop dat de Belg Pieter Ghyllebert de sleur zou doorbreken toen hij op 45 kilometer van de finish vijftien minuten voorlag. Toen trok de blauwe QuickStep-trein het gas open, verpulverde het kwartiertje en stelde Boonen in stelling om zijn ongeslagen reeks op vijf wedstrijden te brengen.


Sinds hij de wereldtitel in september 2005 voor zich opeiste, weet de Belgische beul niet meer wat verliezen is. Het was dé kroon op een uitstekend seizoen, dat hij dit jaar het liefst nog wil overtreffen. Vandaar dat Boonen in een vroeg stadium al op zoek ging naar versterkingen voor zijn trein. Boven aan zijn verlanglijstje stond Steven de Jongh en nu, drie koersen verder in het nieuwe jaar, blijkt de Nederlander de juiste locomotief. „Eigenlijk wilde ik Steven al eerder erbij hebben, maar ik moest jammer genoeg wachten tot zijn contract afliep. We hebben veel getraind en zijn goed op elkaar ingesteld. Het klikte vrij snel. Steven heeft nu al bewezen dat hij een grote aanwinst is voor de ploeg.”

De Jongh zelf vond ook dat hij snel integreerde in de Belgische formatie en dat terwijl hij leek vastgeroest bij Rabobank. „Vanaf het eerste moment had ik het hier naar mijn zin. Het is een gezellige groep en Tom heeft alle vertrouwen in me. Hij luistert ook naar me als ik zeg dat hij bij me moet blijven. In de trainingen pakte dat meteen goed uit, maar ik moet toegeven dat ik voor deze eerste wedstrijd wel gespannen was. Je wilt toch dat het meteen goed gaat en moet je nu zien, we zijn nog altijd ongeslagen”, jubelde De Jongh.

„Of ik een jaar te lang bij Rabobank ben gebleven?” herhaalt hij de vraag, gevolgd door een interessant antwoord. „Nee, want toen ik de eerste keer werd gevraagd, liep mijn contract nog door.” Het is De Jongh ten voeten uit, zoals hij zijn vorige werkgever met respect behandelt. En dat terwijl er vorig jaar toch barstjes ontstonden in de verhouding, die zes jaar standhield.

Zo kwam een gebrek aan vertrouwen voornamelijk tijdens het NK in juni aan het licht, waar de ploegleiding weigerde De Jongh uit te spelen en Leon van Bon met de titel aan de haal ging. „Ach, dat is gebeurd… Al ontken ik niet dat het gevoel er af en toe was dat ik minder gewaardeerd werd. Maar goed, als je zes jaar bij een ploeg zit, gebeuren er leuke en minder leuke dingen”, relativeert hij.

„Het werd gewoon tijd voor iets anders. Als je zo lang bij een team zit, raak je toch onbewust de scherpte kwijt. Die heb ik nu volledig terug en dat is het belangrijkste”, aldus de 32-jarige Nederlander, die niet alleen is aangetrokken om voor Boonen de sprint aan te trekken. „In principe rij ik voorlopig wel elke koers die Tom ook rijdt, maar dat wil niet zeggen dat we altijd hem uitspelen. In Omloop Het Volk en Kuurne-Brussel-Kuurne hebben we met mij erbij meer mogelijkheden. Hij is ook om die reden blij dat ik erbij ben gekomen, dat neemt in die wedstrijden weer wat druk voor hem weg.”

Al is het seizoen nog pril, de kans dat De Jongh als gangmaker van de wereldkampioen naar de Tour gaat, is levensgroot. „Het zou geweldig zijn om in deze rol naar de Ronde van Frankrijk te gaan”, wist De Jongh, die zich gezien de gedachte van Boonen zelf geen zorgen hoeft te maken. „Ha, we hebben het er eigenlijk nog niet over gehad, dus ik weet niet eens of Steven wel naar de Tour wil? Maar als dat zo is, dan is wat mij betreft Steven ook daar mijn gangmaker.”

(Bron: www.telegraaf.nl)
Nieuws
> Steven sportdirecteu...
> Statement Steven de ...
> Steven dit jaar niet...
> Steven bijna de best...
> Steven: 'Wedstrijden...
 
Dagboek
> Het zit er op..
> Stijve benen in laat...
> Verwachte massasprin...
 
Programma
 
Foto's
> Supportersavond Seba...
> Veldrit 'Move to Imp...
> Sluitingsprijs Putte...
Steven De Jongh