Steven De Jongh
Steven De Jongh
 Nieuws   Archief   Biografie   Palmares   Dagboek   Programma   Foto's   Media   Gastenboek   Links   Colofon 
Ritzege opluchting voor Boonen én De Jongh
2006-08-17, 18:39
HOOGEVEEN - Een zege in de eerste etappe van de Eneco Tour doet een grotendeels mislukt optreden in de Ronde van Frankrijk niet vergeten. Toch voelde de gewonnen sprint donderdag in Hoogeveen voor Tom Boonen als een opluchting. Dat gold zeker ook voor zijn trouwe helper Steven de Jongh.

De Jongh kwam afgelopen winter over van Rabobank naar Quick-Step om Boonen naar sprintzeges te manoeuvreren. Dat lukte in de Tour geen enkele keer. Boonen vertrok na vijftien ritten oververmoeid en gefrustreerd uit Frankrijk, De Jongh volgde een dag later. Aangeslagen door een spectaculaire valpartij, die hij pas dagen later terugzag toen hij er al een ziekenhuisopname had opzitten.

Reageerde De Jongh in de Tour nog nonchalant op zijn buiteling op weg naar L'Alpe d'Huez; hij probeerde een dag later nog te starten, bleek thuis de opgelopen schade toch aanzienlijk. Sterker nog: De Jongh dacht twee dagen na zijn opgave zelfs dat hij stervende was. "Mijn vrouw zei op een ochtend: ik ga even boodschappen doen. Ik zei: ik red me wel maar toen ze thuiskwam, lag ik huilend in bed. Ik had koorts, enorme koppijn en voelde me vreselijk beroerd.”
Steven de Jongh na zijn valpartij in de Tour de France.

Er werd een scan van zijn hoofd gemaakt, De Jongh vreesde voor een hersenbloeding, maar het bleek uiteindelijk te gaan om een bijholte-ontsteking die drukte op de hersenen. "Vermoedelijk is door die val mijn weerstand verlaagd zodat er infecties konden optreden. Ik heb vijf uur aan het infuus gelegen. Toen was de koorts gezakt en kon ik naar huis. Ik heb mijn engeltje bedankt.”

Thuis zag hij niet alleen zijn val terug, maar ook ploeggenoot Tosatto nog een rit winnen. "Ik vind ook niet dat onze Tour mislukt is. We hebben een rit gewonnen en met Boonen vier dagen het geel gehad. Er zijn ploegen die daarvoor tekenen.” Maar De Jongh wist ook dat wielerminnend België er klakkeloos van uit ging dat hun held in de Tour de groene trui zou veroveren. "Ik denk ook niet dat Tom nog eens met die gedachte naar Frankrijk gaat. Hij is geen renner om elke dag mee te sprinten om de punten.”

Boonen beaamde dat maar stelde ten overvloede dat de groene trui nooit zijn doel is geweest. "Het zijn anderen die vinden dat ik 'm moet winnen”, zei de wereldkampioen nadat hij in de sprint de Italianen Cadamuro en Gasparotto had geklopt. De bonificatieseconden waren voldoende om de Duitser Schumacher te onttronen als leider in de Eneco Tour. "Eigenlijk was ik vandaag niet eens van plan om mee te sprinten. Ik vroeg Steven onderweg nog of we voor hem zouden rijden, maar hij vond dat ik sterk genoeg oogde.”

Een ritzege was het doel van de Quick-Steppers, die klassementsman Nuyens met een pijnlijke rug na een botsing niet meer in aanmerking zien komen voor een toppositie. "Het is altijd prettig zo'n eerste rit te winnen, anders ben je de hele week alleen daarmee bezig. Nu mogen andere jongens eens voor hun kans gaan.”

(Bron: www.telesport.nl)
Nieuws
> Steven sportdirecteu...
> Statement Steven de ...
> Steven dit jaar niet...
> Steven bijna de best...
> Steven: 'Wedstrijden...
 
Dagboek
> Het zit er op..
> Stijve benen in laat...
> Verwachte massasprin...
 
Programma
 
Foto's
> Supportersavond Seba...
> Veldrit 'Move to Imp...
> Sluitingsprijs Putte...
Steven De Jongh