Steven De Jongh
Steven De Jongh
 Nieuws   Archief   Biografie   Palmares   Dagboek   Programma   Foto's   Media   Gastenboek   Links   Colofon 
Van Bon legt conflict bij Rabo bloot ; Grootste ploeg weigert in slotkilometer op sprinter Steven de Jongh te gokken
2005-06-27, 16:54
DOOR RENZE LOLKEMA - Rotterdam

- Er was gisteren een oud-werknemer voor nodig om aan te tonen dat het bij 's lands grootste en sterkste wielerploeg allesbehalve koek en ei is. Toen Leon van Bon in Rotterdam zijn tweede nationale wegtitel won, werd duidelijk dat Rabobank geen zin had zijn enige sprinter uit te spelen in de slotkilometer.

Die sprinter was Steven de Jongh. Die ging er vanuit dat bij een massale aankomst als gisteren voor het Feyenoord-stadion hij de troef zou zijn van Rabobank. Zeker als zijn broodheer met 17 man aan de start verschijnt, gisteren verreweg de grootste ploeg. "Als het uitloopt op een sprint, ben ik de uitgelezen persoon om die sprint aan te gaan. Het mag nooit zo zijn dat Leon van Bon nog kan wegrijden."

De ploegleiding was dat niet met de renner eens. Al de avond voor de wedstrijd werden De Jonghs capaciteiten genegeerd. De Noord-Hollander kwam niet eens voor in de aanvalsplannen van Erik Breukink en Frans Maassen, de ploegleiding van Rabobank. De Jongh had zich de afgelopen tijd niet voldoende bewezen in eindsprints, vonden zij.

Er waren verschillende renners die dat niet begrepen. Zoals Michael Boogerd, ploegmaat van De Jongh. Die vond dat zijn vriend wel wat meer steun had mogen krijgen. En Koos Moerenhout, collega van Van Bon, zei: "Dit moet niet kunnen, als je met zo'n grote ploeg hier rondrijdt. Dan mag er in die slotfase niemand meer wegrijden."

Ook Max van Heeswijk vergaloppeerde zich. Die dacht dat het wiel van De Jongh de beste positie was om een gooi te doen naar zijn eerste Nederlandse titel. Maar niemand bij Rabobank had trek de demarrerende Van Bon tot de orde te roepen. "Ik heb dus mis gegokt", aldus de ploegmaat van Lance Armstrong.

De nederlaag van De Jongh maakte duidelijk dat Rabobank het niet langer in hem ziet zitten. De Jongh zelf liet ook blijken geen zin meer te hebben de ploegleiding te attenderen op zijn specialiteit. "Ik heb dat al zo vaak gedaan. Maar als je zo vaak nul op het rekest krijgt, word je er gewoon moe van.

"Dan vraag je niet meer of je steun kan krijgen voor een sprint. Het is dus een zaak van de ploegleiding. Als die de rest niet motiveert om van voren te rijden, dan houdt het op. Ik weet wie me willen ondersteunen. Als de ploegleiding het goed vindt dat er anderen voor kleine prijsjes gaan rijden, dan kan ik boos worden, maar dat heeft ook geen zin meer. Er is te weinig vertrouwen in mij."

Dat klinkt alsof De Jongh klaar is met zijn werkgever. Zijn contract loopt af en de nederlaag van gisteren kan niet anders dan een aanleiding zijn zich elders verder te ontwikkelen. "Misschien wel", antwoordde De Jongh. "Ik kan bij Rabobank blijven, maar er zijn ook gesprekken met anderen. Ik neem nu nog geen beslissing, daarvoor ben ik nu nog te teleurgesteld."

Of Van Bon als ploegmaat van De Jongh het anders zou hebben aangepakt, wilde hij niet zeggen. "Ik rijd al jaren niet meer voor Rabobank." Dat Van Bon won, was een klein medisch wonder. Al jaren had de geboren Apeldoorner last van verstopte bijholtes. Daar liet hij zich anderhalf jaar geleden al eens aan opereren en ook drie dagen na Hemelvaartsdag werd er een poging gedaan de holtes te verruimen. Beide ingrepen haalden niets uit.

Van Bon meldde zich af voor de Ronde van Zwitserland en liet de ploegleiding meteen weten dat de Tour de France ook niets zou worden. Onzin, riep Hendrik Redant, zijn baas bij Davitamon. Ze vonden uiteindelijk een specialist en die constateerde dat hij nooit meer last van holte-ontstekingen zou krijgen. Hij schreef alleen een spray voor en die doet sindsdien wonderen. "Ik heb nergens last meer van", zei Van Bon. "Het was dus ook een mentale ziekte. Nu je weet dat de zaak niet ontstoken is, hoef je niet te twijfelen als je ergens wat voelt. Ik voel me heerlijk. Dat heb ik vooral aan Redant te danken. Die heeft me in de race gehouden."

Van Bon voelt zich zo goed dat hij in een uitstekend humeur zaterdag aan de Tour de France begint. Dat zal de ene dag in dienst zijn van sprinter Robbie McEwen, de andere om een ontsnapping kleur te geven. Maar zoals gisteren zal het wel niet meer gaan. "Dat denk ik ook niet", aldus Van Bon.

Skil-Moser wordt volgend jaar een Pro Continental Team, zeg maar de eerste-divisie van het wielrennen. Door die promotie is de Nederlandse ploeg inmiddels een zoektocht gestart naar nieuwe renners. Bert Hiemstra was gisteren de meest prominente renner van Skil op het NK. Hij werd achtste.

(Bron: Algemeen Dagblad)
Nieuws
> Steven sportdirecteu...
> Statement Steven de ...
> Steven dit jaar niet...
> Steven bijna de best...
> Steven: 'Wedstrijden...
 
Dagboek
> Het zit er op..
> Stijve benen in laat...
> Verwachte massasprin...
 
Programma
 
Foto's
> Supportersavond Seba...
> Veldrit 'Move to Imp...
> Sluitingsprijs Putte...
Steven De Jongh