Steven De Jongh
Steven De Jongh
 Nieuws   Archief   Biografie   Palmares   Dagboek   Programma   Foto's   Media   Gastenboek   Links   Colofon 
Steven de Jongh op een hoestbui
2005-03-17, 16:57
60ste Nokere Koerse

NOKERE
Ziek zijn is gezond. Steven de Jongh won op een hoestbui de 60ste Nokere Koerse. Abakoemov, net terug uit griep werd tweede. Geert Omloop, al wekenlang worstelend met een weerbarstig lichaam, pakte plaats drie. De grootste winnaar was het publiek: op de eerste lentedag troepten langs het plaatselijke parcours zo'n veertigduizend wielerliefhebbers samen.

Dit was alweer wieler-Vlaanderen op zijn best. Oude mannetjes met petten op, die vragen of 'Ludo Dierickx' meerijdt. Bierdrinkers die op de trappen van bistro Het Landhuys hun bolle buiken showen. Een cocktail van wijting, braadworst en Ename. Een ambiance zonder weerga. In en om Nokere stond meer volk bijeen dan we in een hele ParijsNice te zien kregen.

Of, zoals organisator Marc Van Cauwenberghe in het wedstrijdboek opmerkt: "Jaren vliegen voorbij. Tradities en Nokere Koerse blijven bestaan. Wij verwachten u op de flanken van Nokere Berg."

Dit is duidelijk niet zomaar een koers. Als het woord 'flank' valt, wordt aan cols en bergklassementen gedacht. Dat laatste is er dan ook in Nokere, waar de plaatselijke gekasseide helling van 6 procent niet minder dan zeven keer moest bedwongen worden.

Het belet niet dat een machtsmens won. Steven de Jongh knalde op zijn grootste versnelling als een komeet een laatste keer de berg op, Abakoemov en Omloop reducerend tot verrekijkerwezens. "Ik ging op driehonderd meter", kuchte De Jongh. "Twintig meter voor het spandoek keek ik om. Ik zag niemand meer." Zo simpel is dat.

"Het was allesbehalve simpel", weerlegde De Jongh, onderwijl enkele longblaasjes prijsgevend. "Door mijn verkoudheid voelde ik me de hele dag ellendig. Ik dacht aan afstappen. Gelukkig bleef ik in het zadel. Ik gaf de hele dag wel geen trap te veel. Op het einde maakte dat het verschil."

De Jongh (31) is in deze periode van het voorjaar altijd goed voor een bloemstuk. Vorig jaar was dat in Kuurne-Brussel-Kuurne, in 2003 pakte de Rabobank-waarde de E3-Prijs mee. "Ik kan nu een week recupereren tot Dwars door Vlaanderen", zegt hij. "In de Ronde van Vlaanderen rijd ik voor de ploeg, maar in Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix wil ik zelf in de prijzen rijden. Die ParijsRoubaix inspireert me al jaren. Maar de liefde komt maar van een kant. Het was de voorbije jaren altijd wel iets."

Nokere was een voorafspiegeling van wat in essentie Milaan-Sanremo is: je de hele dag niet laten zien, en dan in de laatste honderden meters toeslaan. Alleen: ongeveer niemand die gistermiddag in Oudenaarde aan de start verscheen, rijdt zaterdag de Primavera. De zes ProTour-ploegen vaardigden gisteren ofwel jongeren, ofwel herstellenden af. En de deelnemende continentale ploegen, die het van koersen als Nokere moeten hebben, hebben zaterdag geen startrecht. In Nokere lieten ze zich door een ProTour-renner dan nog de kaas van het brood eten.

"Ik ben al blij dat ik derde ben", zei ex-nationaal kampioen Geert Omloop. "Vorig jaar was ik begin augustus buiten strijd door een bacteriele infectie, die de rest van mijn seizoen verbrodde. Dit seizoen liep het in februari aanvankelijk aardig. Maar in de Ster van Besseges werd ik geveld door een griepje. Sindsdien hol ik wanhopig achter de goeie conditie aan. Eerst werd Waregem van volgende week het nieuwe doelwit. Maar dat moet ik wellicht alweer opschuiven naar GentWevelgem. Hopelijk gaat deze processie niet door tot de Sluitingsprijs in Putte-Kapellen."

(Bron: De Standaard)
Nieuws
> Steven sportdirecteu...
> Statement Steven de ...
> Steven dit jaar niet...
> Steven bijna de best...
> Steven: 'Wedstrijden...
 
Dagboek
> Het zit er op..
> Stijve benen in laat...
> Verwachte massasprin...
 
Programma
 
Foto's
> Supportersavond Seba...
> Veldrit 'Move to Imp...
> Sluitingsprijs Putte...
Steven De Jongh