Steven De Jongh
Steven De Jongh
 Nieuws   Archief   Biografie   Palmares   Dagboek   Programma   Foto's   Media   Gastenboek   Links   Colofon 
Steven de Jongh eert zijn vader
2001-04-20, 17:03
Veenendaal

Voor veel renners was Veenendaal-Veenendaal gisteren niet meer dan een doordeweekse werkdag, die wegens de kou en het hier en daar gevaarlijke parkoers - dat wegens de mond- en klauwzeercrisis ingrijpend was gewijzigd - al ver voor het einde werd beeindigd. Voor Steven de Jongh was het een wedstrijd waarnaar hij lang had uitgekeken. Hij won de Nederlandse semi-klassieker voor de tweede achtereenvolgende keer en droeg de zege op aan zijn vader.

De renner van Rabobank (27) ontsnapte in de laatste kilometer uit een twaalf man sterke kopgroep, waarin ook zijn ploeggenoten Aart Vierhouten, Jan Boven en Gerben Lowik waren vertegenwoordigd. Het andere sterke kwartet, dat van BankGiroLoterij-Batavus, was niet meer bij machte om De Jongh te achterhalen. Rudie Kemna bezorgde zijn ploeg een troostprijs door voor de Brit Roger Hammond naar de tweede plek te sprinten.

De Jongh, vorig jaar de beste in Veenendaal na een lange solo, viel meteen na de finish huilend in de armen van zijn moeder. De reden werd snel duidelijk. Een dag eerder was het precies veertien jaar geleden dat De Jonghs vader om het leven kwam bij een ongeluk op de racefiets. "Dit is mijn eerbetoon aan hem," zei de gelukkige winnaar. "Ik heb aan mijn vader gedacht en daar motivatie uit geput. Het is een heel speciaal gevoel om hier te winnen."

Met zijn eerste zege van het jaar, de twintigste in de zes seizoenen dat hij prof is, maakte De Jongh een einde aan een kwakkelperiode. Na de E3-Prijs werd hij ziek, waardoor de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix niet naar wens verliepen. "Maar onze ploeg wint veel, dat maakt het koersen voor iedereen makkelijker, ook voor mij. Of ik nog op mijn sprint vertrouw? Natuurlijk, maar toen ik de kans kreeg om alleen weg te rijden, heb ik geen moment getwijfeld."

Dat slechts dertig van de honderdvijftig gestarte coureurs de wedstrijd uitreden, deed volgens De Jongh niets af aan zijn overwinning. "Door het slechte weer was het heel, heel zwaar. Er waren renners bij die hun versnelling niet meer konden rondkrijgen, zo koud was het." Een van hen was Jeroen Blijlevens, die in de slotfase zo verkleumd was dat hij niet meer kon schakelen. Ook andere toppers van eigen bodem, zoals Tristan Hoffman en Servais Knaven, reden de koers niet uit.

(Bron: Rotterdams Dagblad)
Nieuws
> Steven sportdirecteu...
> Statement Steven de ...
> Steven dit jaar niet...
> Steven bijna de best...
> Steven: 'Wedstrijden...
 
Dagboek
> Het zit er op..
> Stijve benen in laat...
> Verwachte massasprin...
 
Programma
 
Foto's
> Supportersavond Seba...
> Veldrit 'Move to Imp...
> Sluitingsprijs Putte...
Steven De Jongh