Steven De Jongh
Steven De Jongh
 Nieuws   Archief   Biografie   Palmares   Dagboek   Programma   Foto's   Media   Gastenboek   Links   Colofon 
Het geluk is met Steven de Jongh ; TVM'er wint in Tirreno na spectaculaire valpartij
1999-03-17, 17:07
DOOR LEON DE KORT
Civitanova Marche


Sirenes loeien, ziekenauto's stormen het parkoers op en verdwaasd kijkende carabinieri trachten toerennende pers en toeschouwers van de plek des onheils weg te houden. Mario Cipollini zit brullend van woede op het asfalt. Fabio Baldato verbijt liggend de pijn aan zijn schouder en Nicola Minali merkt dat er iets niet in orde is met zijn hand. Het slot van de zevende etappe in Tirreno-Adriatico is tenminste nog wel enerverend, door zo'n allesbehalve vlekkeloos verlopen massasprint.

Een korte reconstructie. Twee 'treintjes' (Saeco en Ballan) jagen de weg af richting finish in Civitanova Marche. In het zicht van de eindstreep stuurt Baldato zijn fiets naar rechts, de kant waar ook Minali en Cipo zich ophouden. Wetend dat hij te veel terrein verliest op dat duo, snijdt Baldato hen de pas af. Minali moet uitwijken, Cipollini - reeds langs de boarding sprintend - kan dat niet meer en valt. Hij sleurt Minali mee, die op zijn beurt Baldato neer haalt. Zo begint de chaos.

Minali's fiets vliegt hetzelfde moment van rechts naar links door de lucht, boven de ruggen van andere aanstormende coureurs onder wie een Nederlander die plotseling de weg naar de winst open ziet liggen.

Nog geen vijf minuten later. Terwijl verplegers de schade bij de slachtoffers opnemen (schaafwonden Cipollini, sleutelbeenbreuk Baldato, gebroken rechterpols Minali), stapt Steven de Jongh van TVM/Farm Frites enigszins beduusd op het huldigingspodium. 'Soms zit het tegen, soms zit het mee', zegt de onverwachte winnaar grijnzend. Twee blits ogende dames plakken hun gekleurde lippen aan zijn wangen en duwen hem een ruiker in zijn handen. De Jongh krijgt de gebruikelijke fles champagne in zijn knuisten.

Er klinkt applaus, van twee missen. De rest van het volk vergaapt zich nog aan de ellende, 100 meter voor de meet. 'Ze kunnen beter even Apeldoorn bellen', merkt De Jongh op als hij met zachte hand wordt afgevoerd. Immers, achter de coulissen 'popelt' leider Michele Bartoli om een schoon geel-rood tricot aan te trekken. The show must go on, maar het is te bizar voor woorden. Die heeft Cipollini al weer vrij vlug na zijn tweede valpartij binnen een week. De Leeuwenkoning kondigt aan dat de slotrit van Tirreno zonder hem van start gaat. 'Twee keer onderuit gaan in zo'n korte periode lijkt me wat veel van het goede', aldus de topsprinter die de schuiver vergelijkt met die van '93 in de Vuelta. Destijds trok ploegmaat Baffi de spurt aan, maar weigerde vervolgens zijn kopman te laten passeren. Toen Cipollini dat toch probeerde, reed Baffi hem tegen de afrastering aan. Een spectaculaire salto was het gevolg. Dat Cipo er zonder blessures vanaf kwam, was een klein wonder. 'Ook nu heb ik nergens last van. Toch ga ik naar huis, want meedoen aan Milaan-Sanremo heeft prioriteit.'

Baldato, de aanstichter van de crash, is er evenmin meer bij. Een gebroken sleutelbeen maakt verder rijden onmogelijk. Om zijn eventuele verschijnen bij de start van de laatste rit sowieso uit te sluiten, geeft de jury hem nog een douw. 'Uit koers genomen wegens afwijken van de rechte lijn', vermeldt het rapport. Getroffen renners, verwrongen materiaal en sensatiezoekers bij de finish zijn weg. De koers is gedaan en in het mobiele kantoor van de organisatie worden de officiele bulletins (uitslagen, jurybeslissingen etc.) al gedrukt. De Jongh keert terug van de dopingcontrole en wordt ogenblikkelijk aan zijn mouw getrokken. Het zijn de rondemissen die hem duidelijk maken dat hij wordt gehuldigd. Opnieuw. Want nu is er tenminste wel publiek.

(Bron: Algemeen Dagblad)
Nieuws
> Steven sportdirecteu...
> Statement Steven de ...
> Steven dit jaar niet...
> Steven bijna de best...
> Steven: 'Wedstrijden...
 
Dagboek
> Het zit er op..
> Stijve benen in laat...
> Verwachte massasprin...
 
Programma
 
Foto's
> Supportersavond Seba...
> Veldrit 'Move to Imp...
> Sluitingsprijs Putte...
Steven De Jongh