Steven De Jongh
Steven De Jongh
 Nieuws   Archief   Biografie   Palmares   Dagboek   Programma   Foto's   Media   Gastenboek   Links   Colofon 
'Ze weten nu wat je kan' - Nationaal kampioen Steven de Jongh went aan status
1995-07-25, 18:16
Door Roy Hammink

BOXMEER - Steven de Jongh verscheen gisteren in Boxmeer tweemaal aan de start. De nationaal kampioen tot 23 jaar was een van de favorieten bij de amateurs, maar in die koers kwam hij niet verder dan de vijfde plaats. Bij de door Nico Verhoeven gewonnen derny-koers, waarin zes amateurs en evenveel profs hun opwachting maakten, eindigde hij als derde.

Eerst honderd kilometer op eigen kracht, daarna nog 25 kilometer achter de motoren. De Jongh zat er goed doorheen. "Ja, ik ben moe", bekende de 21-jarige coureur, die de gewonnen bos bloemen koesterde. "Eerst honderd kilometer vooruit rijden een dan dit, nee, dat is geen pretje. Die profs hadden die honderd kilometer niet in de benen."

Dat had De Jongh vantevoren ook op z'n vingers kunnen natellen. Maar hij voelde zich moreel verplicht ja te zeggen toen criterium-makelaar Gerry van Gerwen hem ook vroeg voor de gecombineerde derny-koers. "Ik doe het niet veel. Maar het is een stukje afwisseling voor mij en het is leuk voor het publiek. Dat vindt het aardig als er hard wordt gereden, het publiek wil spektakel zien."

Sneu

En dat spektakel was er ook al te beleven bij de amateurkoers. De Jongh zat in de kopgroep met onder anderen Rik Reinerink, die bij een val zijn heup brak. "Het is sneu voor hem dat hij tegenslag krijgt", sprak de renner uit Groot-Schermer zijn collega een hart onder de riem. "Hij was net in vorm aan het komen voor het EK en nu breekt hij zijn heup. Ik kon aan zijn gezicht zien dat hij veel pijn leed."

Die pijn leed De Jongh ook, in de laatste week van juni. "Vlak voor het Nederlands kampioenschap werden de namen bekend van die vier of vijf amateurs die naar TVM gingen. Ik had er op gerekend dat ik er bij zat, het was een grote teleurstelling om te horen dat het niet zo was. Maar ik was snel uit dat dipje, ik heb uit de teleurstelling veel kracht geput."

Want een dag nadat De Jongh het slechte nieuws gehoord had, pakte hij in Meerssen de nationale titel. Sindsdien rijdt hij in de rood-wit-blauwe trui. En dan ben je gejaagd wild voor de anderen, weet ook de overbuurman van schaatslegende Ard Schenk, die het startschot voor de profkoers loste.

"Ze weten nu wat je kan", realiseert De Jongh zich. "Ze willen niet met mij naar de meet rijden. Dat kan ik wel begrijpen, maar voor mij wordt het moeilijker om te winnen. En als je dan twee, drie of vier wordt, dat maakt niets uit."

Attaqueren

In de amateurkoers reed De Jongh aanvallend. "Ik reed voorop met Kemna, maar we werden teruggepakt. Daarna demarreerde Vierhouten, maar ik had geen puf meer om te attaqueren."

Want De Jongh heeft er een zware periode op zitten. "Ik kom net terug uit de Ronde van Rheinland-Pfalz in Duitsland. Dat was een hele zware etappekoers. Er startten 120 renners, maar er haalden er maar 49 het einde. Ik merk bij mezelf dat ik moeite heb met het herstel en dat ik goed moet uitrusten, want binnenkort gaan we naar de Regiotour, die duurt acht dagen en daar doen ook profs aan mee."

Daarom wachtte De Jongh gisteren ook niet op de afloop van de profkoers. het liefst rijdt hij volgend jaar al zelf tussen de nationale en internationale vedettes. "Na dit seizoen gooi ik me nog een jaar volledig op het wielrennen. Dan wil ik nog meer in de picture komen. Als ik dan de overstap naar de profs niet maak, ga ik op lager niveau rijden."

Bij de derny-koers werd De Jongh geconfronteerd met een aantal profs. Nico Verhoeven bleek te fit en te geslepen om de zege uit handen te geven, terwijl ook de naar de profs overgestapte generatiegenoot Max van Heeswijk De Jongh voorbleef.

Derny-koers: 1. Nico Verhoeven, 2. Max van Heeswijk, 3. Steven de Jongh, 4. Rob Mulders, 5. John van den Akker.

(Bron: De Gelderlander)
Nieuws
> Steven sportdirecteu...
> Statement Steven de ...
> Steven dit jaar niet...
> Steven bijna de best...
> Steven: 'Wedstrijden...
 
Dagboek
> Het zit er op..
> Stijve benen in laat...
> Verwachte massasprin...
 
Programma
 
Foto's
> Supportersavond Seba...
> Veldrit 'Move to Imp...
> Sluitingsprijs Putte...
Steven De Jongh