Steven De Jongh
Steven De Jongh
 Nieuws   Archief   Biografie   Palmares   Dagboek   Programma   Foto's   Media   Gastenboek   Links   Colofon 
'Winnen na een solo is mooier' - Steven de Jongh maakt favorietenrol waar op NK jongeren
1995-06-25, 18:18
Door Ad Pertijs

MEERSSEN - Ard Schenk dacht zijn overbuurman Steven de Jongh vorige week te verrassen. "Ik kom zondag naar je kijken op het NK," vertelde hij de torenhoge favoriet voor het eerste nationale kampioenschap voor renners onder de 23 jaar. "Dan heb ik voor jou ook een verrassing," reageerde de jeugdige Noordhollander. "Ik rij niet zondag maar zaterdag."

Bij die laatste surprise bleef het voor de oud-schaatser uit Groot-Schermer en zijn 21-jarige talentvolle buurjongen. Want het verbaasde zaterdag in Meerssen niemand dat De Jongh na een korte solo de eerste zogenaamde Senioren-B-titel voor zich opeiste. De pupil van Egbert Koersen is een van de weinige jongelingen, die ook temidden van de oudere amateurs meer kan dan alleen maar aanklampen. Zaterdag zette hij het jongerenkampioenschap naar zijn hand. "Ik had ook de sprint af kunnen wachten, maar winnen na een solo vind ik veel mooier," zei de Agu-coureur.

De Jongh lichtte zijn hielen echter pas in de slotfase. "Van alle kanten was me op het hart gedrukt om niet te vroeg aan te vallen. Daarom heb ik gewacht tot de laatste passage van de Kruisberg," aldus De Jongh. Zijn demarrage op vijf kilometer voor de finish kon door niemand beantwoord worden. Jurgen van Pelt joeg nog wel kilometers lang op korte afstand achter hem aan, maar op de slotklim naar de finish, staakte ook hij zijn verzet.

"Toch moet je niet denken dat ik hier gemakkelijk gewonnen heb. Jongens als Van Pelt, Saathof en Moerenhout reden sterk. En tegen Bijnen had ik het in de sprint niet gered," zo wilde De Jongh niet weten van een 'overwinning op een been'.

Afwachtend

Tot 50 kilometer voor het einde werd er uiterst afwachtend gefietst. Angst voor de afstand en de zwaarte van het parcours speelden hierbij een rol, maar vooral het feit dat de jongeren het niet gewend zijn zelf de koers te maken. De vele oudere amateurs en ex-profs maken in de grote wedstrijden de dienst uit.

Het NK was een van de eerste wedstrijden waarin de jongeren onder elkaar reden. "Niemand durfde het initiatief te nemen," aldus De Jongh. Omdat zijn trainingsmaatjes Rooks en Compas hem hadden gezegd rustig te blijven, kwam ook de Noordhollander pas laat in actie.

Hij was nog niet van de partij in een groep van dertien aanvallers, maar toen die renners teruggehaald waren en Niels Barsingerhorn zich aan het front meldde, reageerde De Jongh wel. Uit de groep van twintig leiders, demarreerde twee ronden (18 kilometer) voor het einde het kwartet De Jongh, Van Pelt, Brakkee en Saathof.

In de slotronde sprongen Reinerink en Moerenhout naar het viertal toe, maar het sterke tweetal had geen tijd meer om zich te herstellen van die inspanning.

Reactie

Op de laatste passage van de Kruisberg viel eerst Van Pelt aan. De Jongh reageerde en koos vervolgens zelf voor het offensief. Van Pelt, Reinerink en Brakkee vochten ieder een verbeten man-tegen-man-duel uit met de Noordhollander, maar ze kregen hem niet meer te pakken.

Steven de Jongh was in 1991 al eens kampioen bij de junioren. In het jaar dat het trio Moerenhout-Reinerink-Van Heeswijk de lakens uitdeelde in die klasse. Op dat moment had De Jongh nog een lichte achterstand op de jongens die eerder met fietsen begonnen waren.

De Jongh: "Ik heb tot mijn zestiende geschaatst. De lange afstanden gingen goed, maar sprinten kon ik niet. Omdat ik op een gegeven moment last begon te krijgen van mijn knieen, ben ik overstapt naar het wielrennen."

Drie etappes

Bij de amateurs ontwikkelde De Jongh zich onder Koersen sterk. In de ronde van Oostenrijk won de Agu-coureur deze maand drie etappes. Koersen en Cees Priem waren het er snel over eens dat De Jongh na het NK Niels van der Steen zou volgen naar TVM.

De komst van het Europolis-vijftal Thebes, Theus, Luppes, Den Braber en Appeldoorn houdt de overgang van De Jongh echter even, waarschijnlijk tot 1 januari, tegen.

Koersen heeft een samenwerkingsverband met Cees Priem. Hij zegt niet teleurgesteld te zijn in de Zeeuw nu die vijf andere jongens heeft gecontracteerd. "Ik heb nooit het alleenrecht gehad." Wel zet de talenten-ontdekker uit Emmeloord vraagtekens bij de huidige ontwikkelingen.

Te oud

"De jongens die nu overstappen zijn net iets te oud. Het is bewezen dat je een renner tussen zijn 20e en 23e jaar sterker kunt maken. Daarna houdt die ontwikkeling op." De vijf Europolis-nieuwelingen krijgen volgens Koersen de kloof nooit meer gedicht.

De verwachting is dat binnenkort bij TVM een machtstrijd zal ontstaan tussen Priem (TVM) en Gisbers (Polis Direct).

"Ik weet niet wat dat voor mijn samenwerking met de ploeg betekent. Maar dat is ook niet zo belangrijk. Er zijn meer ploegen waar ik mijn renners kan onderbrengen. Ik vind het alleen voor deze jongens jammer dat de zaak zo uitgevochten wordt. Voor je het weet heb je er een tweede Festina-ploeg bij."

(Bron: De Gelderlander)
Nieuws
> Steven sportdirecteu...
> Statement Steven de ...
> Steven dit jaar niet...
> Steven bijna de best...
> Steven: 'Wedstrijden...
 
Dagboek
> Het zit er op..
> Stijve benen in laat...
> Verwachte massasprin...
 
Programma
 
Foto's
> Supportersavond Seba...
> Veldrit 'Move to Imp...
> Sluitingsprijs Putte...
Steven De Jongh