Steven De Jongh
Steven De Jongh
 Nieuws   Archief   Biografie   Palmares   Dagboek   Programma   Foto's   Media   Gastenboek   Links   Colofon 
Steven de Jongh warmt op voor de Tour
2007-06-09, 14:37
De 12 van Ton
DAUPHINÉ. Zondag start in Grenoble (proloog) de 59ste editie van de etappekoers Dauphiné Libéré. Voor Quick-Step-renner Steven de Jongh dé gelegenheid om zich definitief in de Tour de France-selectie van de succesvolle Belgische wielerploeg te rijden. Dat zal wel lukken: kopman Tom Boonen kan zijn sprintgids goed gebruiken in zijn streven om Parijs in het groen te bereiken. Voorwaarde is wél dat Quick-Step de inval gistermorgen van de Belgische justitie bij een tiental renners en verzorgers van de ploeg overleeft.

1. Zondag kom je voor de eerste keer aan de start van de Dauphiné Libéré? Huh, waarom pas voor de eerste keer?

Ik heb een aantal jaren een ander programma (Giro en Ronde van Luxemburg, red.) gereden. De Dauphiné paste niet in dat schema. Nu wel.

2. Wat kunnen we in deze Dauphiné van je verwachten?
Ik hoop op twee massasprints waarin ik Tom Boonen zo goed mogelijk af kan zetten. Als we een rit kunnen winnen, ben ik tevreden. Draaien we goed in de Dauphiné, dan krijgt mijn Tour-plek ook meteen meer vorm. Ik heb vertrouwen in de goede afloop.

3. Kijk eens terug op je prestaties van dit jaar. Welk rapportcijfer geef je jezelf?
Een zeven. Tot aan het einde van de klassiekers had ik een goede vorm. In de Vierdaags van Duinkerke kreeg ik een achillespeesontsteking. Inmiddels ben ik weer fit. Ik moet nu vooral ritme opdoen.

4. Waarom maak je de sprints niet zélf af? Meer roem, meer geld. Toch?
Dat afmaken héb ik ook jarenlang zelf gedaan. Ik heb daarmee zo’n 35 koersen gewonnen. De snelheid die de echte topsprinters aan de dag kunnen leggen in hun eindschot, ontbeer ik tegenwoordig. Ik beschouw mijn huidige rol als een erebaan.

5. Wat is met name je kracht?
Ik kan op drie à vierhonderd meter voor de streep twee keer heel hard versnellen. Dus versnellen, dat hoge tempo aanhouden en daar bovenop nóg een keer versnellen.

6. Wat is je mooiste wielermoment tot nu toe?
Ik ben trots op mijn winst in Kuurne-Brussel-Kuurne en de E3 Prijs Harelbeke. Ook de sprint die ik in de Eneco Tour 2006 aantrok voor Tom Boonen, die daardoor triomfeerde in zijn woonplaats Balen, staat in mijn geheugen gegrift.

7. Waar aas je nog op?
Winst in een klassieker of etappewinst in een grote ronde zou ultiem zijn.

8. Je bent 12 jaar profwielrenner: ben je binnen?
Alleen als ik in huis ben, in de tuin al niet meer. Maar zónder gekkigheid: ik zal na mijn carrière gewoon moeten blijven werken. Liefst in een functie waarin ik mijn vrouw en twee zoontjes Jesper (4) en Jorne (2) meer zie dan nu het geval is.

9. Je mag voor één keer mijn hoge goochelhoed lenen. Wat zou je per direct veranderen in het professionele wielrennen?
Ik zou de koersen minder zwaar maken. Elke organisator wil nu het zwaarste parcours aanbieden, om zich te profileren. Een zwaar parcours is echter geen garantie voor strijd en dus ook niet voor spektakel.

10. Kan iemand naturel (zeven keer) de Tour de France winnen?
Als ik zie welke renners inmiddels betrokken zijn bij dopingschandalen dan kun je vraagtekens zetten bij de winnaars van de afgelopen jaren. Over de inval van gisteren bij wielerverzorgers wil ik nog wel dit zeggen: de berichtgeving is heel speculatief. Wellicht heeft het te maken met de verkiezingen zondag in België en is dit een manier om publiciteit te zoeken. Mijn persoonlijke inschatting is dat de naam Quick-Step heel erg misbruikt wordt in deze zaak.

Volgens mij komt de deelname van Quick-Step zondag aan de Dauphiné Libéré en later aan de Tour de France totaal niet in gevaar.Voor zover mij bekend is er alleen één verzorger van Quick-Step voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. Bij geen van de Quick-Steprenners heeft huiszoeking plaatsgevonden. Ik heb dat gecheckt bij mijn collega’s: niemand van ons heeft bezoek gehad. Het gaat dus kennelijk om renners van een andere ploeg, of andere ploegen, die bezoek hebben gehad.

11. Waarom pikt de (naar ik hoop) grote groep ’nietgebruikers’ het dat hun sport wordt vermoord door dopingzondaars?
De renners hebben een hele rigoureuze stap gezet door aan te geven DNA af te willen staan. De UCI is gemachtigd om van alle Pro Tourrenners DNA op te vragen. DNA dat dan kan worden vergeleken met die 200 Fuentes-bloedzakken.
Ik kies voor die korte, hevige pijn. Dan kunnen we eindelijk met een schone lei beginnen.

12. Hans Klok of Hans Kazan?
Hans Klok, want die treedt nog met succes op. En heeft Pamela Anderson als assistente. Hans Kazan treedt misschien wel nooit meer op.
TON BROEKHUISEN

(Bron: Metro)
Nieuws
> Steven sportdirecteu...
> Statement Steven de ...
> Steven dit jaar niet...
> Steven bijna de best...
> Steven: 'Wedstrijden...
 
Dagboek
> Het zit er op..
> Stijve benen in laat...
> Verwachte massasprin...
 
Programma
 
Foto's
> Supportersavond Seba...
> Veldrit 'Move to Imp...
> Sluitingsprijs Putte...
Steven De Jongh