Steven De Jongh
Steven De Jongh
 Nieuws   Archief   Biografie   Palmares   Dagboek   Programma   Foto's   Media   Gastenboek   Links   Colofon 
De Jongh wint Kuurne-Brussel-Kuurne
2008-03-02, 17:48
De Nederlander Steven de Jongh (Quick-Step) heeft voor de tweede keer in zijn carrière Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. Hij haalde in een spurt van zijn landgenoot Sebastian Langeveld (Rabobank). De Jongh rondde de overmacht van Quick-Step in de finale van de wedstrijd perfect af.

De Jongh en Langeveld waren op zowat drie kilometer van de eindmeet weggesprongen uit een kopgroep van twintig, waar de voltallige Quick-Step-ploeg, op uitzondering van Paolo Bettini, deel van uitmaakte. De Italiaan was na een val vroeg in de wedstrijd afgevoerd naar het ziekenhuis. Voor Steven de Jongh was het de tweede overwinning in Kuurne. Ook in 2004 was hij er al eens de beste.

Valpartijen
In het eerste wedstrijduur legde het peloton bij een sterke rugwind meer dan vijftig kilometer af. Door de hoge snelheid en de daarbij horende nervositeit waren er ook tal van valpartijen, met als voornaamste slachtoffers wereldkampioen Paolo Bettini, Bart Dockx (heupbreuk), de Litouwer Aivaras Baranauskas, de Deen Adam Hansen en de Fransman Arnaud Labbe.

Na 80 kilometer koersen gingen negen renners aan de haal. Serge Pauwels, Gregory Habeaux, Wim De Vocht, de Italiaan Manuel Quinziato, de Amerikaan Steven Cozza, de Australiër Matthew Goss, de Brit Jeremy Hunt, de Duitser David Kopp en de Zwitser Aurelien Clerc boekten een maximale voorsprong van anderhalve minuut.

Quick-Step domineert
Op de Kruisberg bepaalde Quick-Step het tempo in het peloton, dat prompt in drie stukken verbrokkelde. Ook in de kopgroep moesten ook verschillende renners de rol lossen, waardoor nog slechts vijf leiders naar de Oude Kwaremont konden rijden: De Vocht, Pauwels, Cozza, Goss en Quiziato. Op de Kwaremont werden ze vervoegd door de voorwacht van de grote groep, waarin de mannen van Tom Boonen bleven imponeren en vooral nationaal kampioen Stijn Devolder heel wat werk deed.

Serguei Ivanov, die net als de voltallige Cofidisploeg de vlucht had gemist, trachtte in zijn eentje tevergeefs de kloof naar de leiders te overbruggen. Op zestig kilometer streep had de omvangrijke kopgroep van dertig renners al een voorsprong van anderhalve minuut op het peloton. Bij de leiders was Quick.Step met zeven renners het best vertegenwoordigd. Voor de rest kleurden onder andere de mannen van Silence-Lotto (Leif Hoste-Dries Devenyns-Roy Sentjens), Rabobank (Juan Antonio Flecha-Joost Posthuma-Sebastian Langeveld) en Liquigas (Frederik Willems-Manuel Quinziato-Enrico Franzoi) de kopgroep.

Met nog 49 kilometer voor de boeg spatte de groep uit elkaar. De Silence-Lottorenners lieten zich verrassen toen Liquigas en Quick.Step samen een waaier trokken. Enkel Hoste kon met Hushovd net op de top van Nokereberg nog aansluiting vinden bij de leiders. De Noor moest er wat verderop weer af.

Vruchteloze demarrages
Uiteindelijk raasden 21 renners naar Kuurne om er de twee plaatselijke ronden, van elk 11 kilometer aan te snijden. Op zestien kilometer van de finish smakte Jalabert tegen de vlakte. Twee kilometer verderop kon hij echter terug aansluiten bij de kopgroep, waar de mannen van Quick.Step nog steeds het tempo bepaalden. Tot Flecha op twaalf kilometer van de eindmeet de stok in het hoenderhok gooide en ten aanval trok. Een moegestreden Van De Walle moest door deze bruuske tempoversnelling de rol lossen. Kroon probeerde het net na het ingaan van de laatste plaatselijke ronde. Hij kreeg Willems mee in steun, maar ook deze vlucht was geen lang leven beschoren. Willems probeerde het dan alleen, maar Devolder dichtte de kloof opnieuw. Ook Langeveld probeerde tevergeefs.

De Jongh maakt het af
Met nog zes kilometer te rijden ging Hoste er vandoor. Steegmans ging in zijn eentje op zoek naar de West-Vlaming en had hem op minder dan vijf kilometer van de eindmeet te pakken. Willems en Amorison overbrugden eveneens de kloof en wat verderop kwam ook de rest van de groep aansluiten. Het sein voor Langeveld om met de Jongh, op zowat drie kilometer van de finish, te versnellen. Hoste probeerde zijn karretje ook nog aan te hangen, maar kraakte. In de spurt met twee was de Jongh duidelijk de snelste.

(Bron: Sportwereld.be)
Nieuws
> Steven sportdirecteu...
> Statement Steven de ...
> Steven dit jaar niet...
> Steven bijna de best...
> Steven: 'Wedstrijden...
 
Dagboek
> Het zit er op..
> Stijve benen in laat...
> Verwachte massasprin...
 
Programma
 
Foto's
> Supportersavond Seba...
> Veldrit 'Move to Imp...
> Sluitingsprijs Putte...
Steven De Jongh