Steven De Jongh
Steven De Jongh
 Nieuws   Archief   Biografie   Palmares   Dagboek   Programma   Foto's   Media   Gastenboek   Links   Colofon 
Dubbelslag maakt de offday goed
2008-03-03, 08:30
Door LÉON DE KORT

KUURNE - Na de ‘les in nederigheid’ die Quick-Step en Rabobank zaterdag kregen in Omloop Het Volk, namen de twee wielerploegen gisteren tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne op gepaste wijze revanche.


Met twee Nederlanders, Steven de Jongh en Sébastian Langeveld, in de hoofdrollen. ,,We hebben in elk geval iets rechtgezet,’’ oordeelden de nummers één en twee in de Belgische semi-klassieker.

Steven de Jongh is lang genoeg broodcoureur om zich rap over een tegenvaller heen te zetten. Na de gigantische ‘blooper’ zaterdag in Omloop Het Volk, waar hij en zijn makkers van Quick-Step compleet de vernieling in werden gereden, haalde hij zijn schouders eens op en dacht vervolgens aan de dag die zou volgen.

Kuurne-Brussel-Kuurne, ook weer een mooie koers, schoot er door zijn hoofd.

Voor Sébastian Langeveld, net 23 en derdejaarsprof, was het wat lastiger schakelen. De Lissenaar bevond zich zaterdag, net toen de wedstrijd explodeerde door het offensief van de latere winnaar Philippe Gilbert, op de verkeerde plaats in de groep der favorieten.

Een stuurfout kostte hem bij de beklimming van de Molenberg een tiental plekken en hij was gezien. Van het ene op het andere moment waren zijn ‘goede poten’ waardeloos. En de woede daarover nam hij ’s avonds nog mee naar bed, al beweerde hij gistermorgen voor het vertrek in Kuurne wat anders.

Grappig dat uitgerekend de twee Nederlanders, de 34-jarige De Jongh namens Quick-Step en Langeveld in het truitje van Rabobank, elkaar uren nadien vonden in de slotfase van de semi-klassieker die van start tot finish werd geregisseerd door Quick-Step.

Langeveld spoot op drie kilometer van de aankomst weg uit de kopgroep van twintig man, De Jongh kleefde ogenblikkelijk aan zijn achterwiel. ,,Niet omdat ik het van tevoren zo had bedacht, maar ik zat gewoon achter Sébastian toen hij ging. Logisch toch, dat je dan meespringt. Toen we eenmaal samen voorop raakten, wist ik dat ik hem kon hebben,’’ vertelde De Jongh, die tot aan de eindspurt met zijn landgenoot mee liftte en hem daar simpel terugwees. De Australiër Matthew Goss (CSC) werd derde.

,,Tja, ik bracht Steven mooi naar de streep, hè,’’ erkende Langeveld. ,,Heel even hoopte ik nog dat hij ook wat kopwerk zou doen, maar dat gebeurde natuurlijk niet. In de groep achter ons reden er nog zes van Quick-Step, dus hij hoefde niet voluit te gaan. Over de sprint met hem maakte ik me sowieso al weinig illusies. Steven is normaal gesproken sneller, en bovendien kon hij zich in die slotkilometers lekker sparen.

,,Op advies van Erik (Dekker, de ploegleider van Rabo, red.) heb ik vol door getrokken. Ik moest tevreden zijn met de tweede plaats, vond hij. Heeft Erik wel gelijk in, denk ik. Als ik me weer zou hebben laten opslokken door de achtervolgers, zou ik nu vierde, zesde of achtste zijn geworden. Dan kun je beter op het podium staan, nietwaar?’’

Of hij met zijn prestatie de totale offday van Rabobank 24 uur eerder in Het Volk teniet deed, durfde Langeveld niet te zeggen. Gerben Löwik was op zaterdag met een 58ste plaats de eerste Rabo-klant. Erik Dekker: ,,Ik heb zaterdagavond de verhalen van alle renners aangehoord en durf te stellen dat het allemaal niet zo dramatisch was als de cijfers doen vermoeden.

,,Er waren jongens met pech, sommigen hebben een conditionele achterstand en Sébastian was eigenlijk in orde. Door een foutje op de Molenberg kon hij dat alleen niet tonen. Om eerlijk te zijn kan ik niet aangeven waarom we elk jaar in Het Volk onzichtbaar zijn. De wil is er, het komt er helaas nooit uit.’’

Dat geldt in mindere mate voor Quick-Step, dat zaterdag volgens manager Patrick Lefevere een ‘les in nederigheid’ kreeg van de ontketende Gilbert. De Jongh: ,,We namen tenminste onze verantwoordelijkheid nog in de koers. Zouden we halverwege het tempo niet hebben opgeschroefd, dan was de kopgroep buiten bereik gebleven en had Gilbert nooit gewonnen. Het Volk is verkeerd afgelopen voor ons, maar er is vandaag iets rechtgezet.’’

De Nederlandse winnaar droeg zijn zege overigens op aan zijn driejarige zoontje Jarno. Die brak vorige week zijn scheenbeen toen hij met zijn broertje in de tuin ‘PSV - Ajax’ aan het spelen was.

(Bron: AD Sportwereld - www.ad.nl/sport)
Nieuws
> Steven sportdirecteu...
> Statement Steven de ...
> Steven dit jaar niet...
> Steven bijna de best...
> Steven: 'Wedstrijden...
 
Dagboek
> Het zit er op..
> Stijve benen in laat...
> Verwachte massasprin...
 
Programma
 
Foto's
> Supportersavond Seba...
> Veldrit 'Move to Imp...
> Sluitingsprijs Putte...
Steven De Jongh