Steven De Jongh
Steven De Jongh
 Nieuws   Archief   Biografie   Palmares   Dagboek   Programma   Foto's   Media   Gastenboek   Links   Colofon 
Interview Cyclingview.be
2008-03-25, 16:55
Steven, het seizoen is al een tijdje aan de gang, maar kun je nog even terug kijken naar de winter, hoe is die voor jou verlopen?
De winter was heel goed. Ik ben met een goede conditie de winter ingegaan en al mijn trainingen, die ik wilde doen, heb ik ook kunnen uitvoeren.

Je hebt Kuurne-Brussel-Kuurne met verve gewonnen. Zal je nu in sommige wedstrijden het kopmanschap opeisen of voel je je goed in de rol van luxeknecht of schaduwkopman?
De tijd van het kopmanschap opeisen is voorbij. Bij de ploeg weten ze perfect wat ik kan, daarom krijg ik in sommige koersen al een beschermde rol. Het is voor mij geen verschil om als kopman of schaduwkopman te vertrekken. Als je met een sterke ploeg aan de start staat, kan het altijd gebeuren dat je in de finale het ploegenwerk moet of kan afmaken. Daar moet je in je hoofd op voorbereid zijn. Op dat moment moet je de drive hebben om echt te willen winnen. Dan genoegen nemen met een leuk resultaat is niet voldoende, je moet dan willen winnen.

"Boonen en Bettini zijn heel normale mensen met een goed hart"

Je zit al vele jaren in het profpeloton, bij welke ploeg uit het verleden had je het leukste gevoel?

De begin jaren bij TVM waren heel leuk en ongedwongen, we hadden een mooie ploeg voor de klassiekers. Ik kijk er met veel plezier op terug. Ook mijn eerste jaren bij Rabo waren heel leuk, maar wel anders. Vooral met Boogerd, Den Bakker, Boven, Wauters en Dekker hebben we mooie tijden beleefd. Het winnen van de E3-Prijs en Brabantse Pijl met de ploeg in één weekend gaf een schitterend gevoel. Het laastste jaar daar was er ééntje te veel, maar ik heb wel tot de laatste dag gemotiveerd en goed gereden.

En hoe voel je je nu bij het Quick Stepteam met grote kopmannen als Boonen en Bettini?
Bij Quick Step heb ik vorig seizoen mijn leukste en beste seizoen ooit gereden. Met Boonen en Bettini samen rijden is mooi, het zijn allebei heel normale mensen met een goed hart. Met Paolo rijd ik niet heel veel samen, maar het klikt wel. Hij was ook heel blij dat ik nog een keer won in Kuurne.

Hoe ziet je programma eruit?
De klassiekers tot en met de Scheldeprijs en daarna wat rust. Dan herbeginnen en opbouwen naar de Tour. Ik wil Tom dit jaar zeker weer bijstaan in Frankrijk.

Heb je op bepaalde koersen je zinnen gezet?
Het Nederlands Kampioenschap spreekt me wel aan, maar ja, we starten daar met twee renners. We zullen de koers dus niet kunnen dragen. (lacht)

Je bent Nederlander, maar woont in het Belgische Essen, is er veel verschil tussen Nederland en België op koersvlak?
De klassiekers worden in België veel intenser beleefd dan in Nederland. Hier in België word ik dikwijls herkend, in Nederland kent alleen een kenner mij.

"Ik kan nog zeker twee jaar door op dit niveau"

Je wordt eind dit jaar 35 jaar, menig renner denkt dan aan stoppen, hoe zit dat bij jou?

Ik denk nog niet aan stoppen, ik ben nog fris in het hoofd en lijf. Zolang ik dat ben en ook nog leuke koersen kan winnen zal ik niet aan stoppen denken. Ik kan nog zeker twee jaar door op dit niveau.

Ze zeggen wel eens dat er in het peloton geen plaats is voor vriendschap, ervaar je dat ook zo, of zijn er toch een aantal renners die je ziet als goeie vrienden?
Met Boogerd en den Bakker kan ik spreken over meer dan een vriendschap, we gaan zelfs met elkaar op vakantie. In het peloton is ook sprake van vriendschap, maar een andere soort. Sommige renners gun je een goed resultaat, anderen niet. In finales kan dat van pas komen.

"Familie is de basis van goede prestaties"

Hoe belangrijk is je familie geweest in het uitbouwen van je wielercarrière. En hoe stelt Jorne het ondertussen met zijn beentje?
De familie is de basis van goed presteren, als de basis niet goed is dan ook geen prestaties (net als de conditie). Jorne is vandaag verlost van zijn gips. Hij durft nog niet lopen, maar dat komt wel weer!

Als je even terugkijkt op je rijk gevulde wielercarrière, zijn er dan dingen die je nu anders zou aanpakken?
Nee, ik sta achter al mijn keuzes die ik gemaakt heb. Als je een keuze bewust maakt met een bepaalde gedachte, moet je er achteraf niet meer over twijfelen.

We kunnen er moeilijk langs, wat denk jij over de machtsmeting tussen de UCI en ASO ?
Het spijtige is dat er misschien renners geschorst gaan worden die in de koersen van de ASO starten. Het zou goed zijn als beide partijen eens voor de spiegel gingen staan, naar hun eigen kijken en dan naar de belangen van de sponsorploegen. De ASO zou een aantal ploegen een startbewijs kunnen geven voor meerdere jaren bijvoorbeeld. Dit is interessant voor aankomende sponsors, zij zijn dan verzekerd van een wereldwijd topevent. De UCI wordt volgens mij nog volledig gedirigeerd door Hein Verbruggen. Elk bestuurslid was volgens mij al lang afgetreden na wat er in de stemming voor Parijs-Nice door de ploegen is besloten.

Steven, bedankt voor het interview. Het seizoen is alvast goed ingezet, we wensen je nog een succesvol vervolg toe!

(Bron: www.cyclingview.be)
Nieuws
> Steven sportdirecteu...
> Statement Steven de ...
> Steven dit jaar niet...
> Steven bijna de best...
> Steven: 'Wedstrijden...
 
Dagboek
> Het zit er op..
> Stijve benen in laat...
> Verwachte massasprin...
 
Programma
 
Foto's
> Supportersavond Seba...
> Veldrit 'Move to Imp...
> Sluitingsprijs Putte...
Steven De Jongh