Steven De Jongh
Steven De Jongh
 Nieuws   Archief   Biografie   Palmares   Dagboek   Programma   Foto's   Media   Gastenboek   Links   Colofon 
De Jongh laat zich niet snel gek maken
2007-07-10, 02:43
Van onze verslaggever Mark Misérus

LORIENT - Terwijl Tom Boonen zich tegenover een leger journalisten afschildert als een mislukkeling, parkeert Steven de Jongh zijn fiets tegen de bus. Zonder een woord te zeggen, zoekt hij de douche op. Om de sporen uit te wissen van de zoveelste dag die anders is verlopen dan hij en zijn ploegmaats zich hadden voorgesteld.


Voor de negende achtereenvolgde keer is het de Quick Step-formatie van De Jongh niet gelukt er met de dagprijs vandoor te gaan. ‘Gelukkig hebben we nu geen massasprint verloren, want die was er niet’, zegt Johan Museeuw, pr-vertegenwoordiger van de ploeg, met een mengeling van opluchting en milde spot.

De Fransman Sylvain Calzati is zondag de eerste renner die deze Tour de France een lange vluchtpoging beloond ziet met de etappewinst. Hij springt weg van zijn medevluchters Carlström en Halgand en hij trapt zo stevig door dat de grote ploegen het nakijken hebben.

Twee minuten en vijftien seconden nadat de renner van AG2R de finish heeft gepasseerd, arriveert Boonen. Woest is hij op zichzelf. Hij is een sprinter van niks en komt op de rechte, vlakke stukken steeds tekort, zegt hij. ‘Misschien moet ik het in bergen maar eens proberen.’

In zijn kielzog rijdt De Jongh over de meet. Hij verzucht dat hij zich helemaal leeg heeft gereden. Daarna moet hij zich haasten, want de bus wacht niet op hem. Er wordt koers gezet naar het vliegveld voor de ruim 500 kilometer lange verplaatsing naar Bordeaux. Voor geen van zijn ploeggenoten is de rustdag van vandaag zo welkom als voor De Jongh, zegt Museeuw.

Vier dagen heeft Quick Step zich kunnen verschuilen achter de leiderstrui die om de schouders hing van Boonen. Het achterhalen van uit het peloton gevluchte renners heeft meer prioriteit gehad dan het winnen van een massasprint, wordt beweerd. Dat excuus valt weg na de tijdrit van zaterdag, waarin Boonen door de Oekraïner Gontsjar uit de gele leiderstrui wordt gereden.

Manager Patrick Lefèvere klaagt dat er sinds de start van de Tour altijd wel iets is aan de hand geweest met de trein van Quick Step. Hij mokt dat de helpers van Boonen er op geen enkel moment in zijn geslaagd hun kopman op een fatsoenlijke manier voor de finish af te zetten. Vooral De Jongh moet zich de kritiek ter harte nemen, oordeelt Lefèvere – hoewel Boonen deze Tour snelheid ontbeert om drievoudig ritwinnaar Robbie McEwen te verslaan.

De mislukte lanceringen van de Belg worden door de ploegleiding en de renners op video teruggekeken. De conclusie luidt dat Boonen twee keer ingesloten is geraakt, omdat De Jongh te laat op de pedalen gaat staan.

De Jongh is zich bewust van zijn slippertjes. In 20 procent van de massasprints is het dit seizoen niet gelopen zoals het moet lopen, zegt hij. ‘Dat reken ik mezelf aan. Maar het betekent ook dat het in 80 procent van de gevallen wel goed is gegaan.’

Ploegleider Wilfried Peeters vindt dat de West-Fries te overmoedig is geweest met het naar voren dirigeren van Boonen. De Jongh schrijft zijn misstappen toe aan de druk die in ’s werelds grootste wielerkoers op zijn schouders wordt gelegd.

In voorjaarswedstrijden zijn fouten makkelijker te herstellen dan in de Ronde van Frankrijk, meent hij. In de Tour wordt elke fout afgestraft en komt elke prestatie en ieder woord van kritiek onder een vergrootglas te liggen.

De Jongh maakt zich niet gauw druk, dus is hij ook nu de wanhoop niet nabij. Het zal wel, dacht hij toen Peeters donderdag aan de Italiaan Matteo Tosatto vroeg of hij de belangrijkste rol van laatste wagon over wilde nemen.

De voormalige helper van Alessandro Petacchi weigerde overigens, omdat hij zichzelf fysiek te zwak vindt om voor superknecht te spelen. Dus werd toch weer een beroep gedaan op De Jongh.

Het deert hem niet dat er steeds meer wordt gespeculeerd over de komst van Gert Steegmans naar Quick Step. De Belgische knecht van McEwen maakt tot dusver op het juiste moment tempo in de sprints en leidt zijn kapitein waar nodig om de drukte heen. Lefèvere heeft nog net niet gezegd dat De Jongh een voorbeeld aan Steegmans moest nemen.

Maar waarom zou de 34-jarige Nederlander zich gek laten maken? De Jongh wordt nog steeds beschermd door Boonen, die hem vorig jaar benaderde om Rabobank te verruilen voor de wielerploeg die gesponsord wordt door een fabrikant van kliklaminaat en matrassen. Bovendien kan hij in geval van nood terugvallen op die ene tegeltjeswijsheid: morgen kan alles anders zijn.

(Bron: Volkskrant.nl)
Nieuws
> Steven sportdirecteu...
> Statement Steven de ...
> Steven dit jaar niet...
> Steven bijna de best...
> Steven: 'Wedstrijden...
 
Dagboek
> Het zit er op..
> Stijve benen in laat...
> Verwachte massasprin...
 
Programma
 
Foto's
> Supportersavond Seba...
> Veldrit 'Move to Imp...
> Sluitingsprijs Putte...
Steven De Jongh