Steven De Jongh
Steven De Jongh
 Nieuws   Archief   Biografie   Palmares   Dagboek   Programma   Foto's   Media   Gastenboek   Links   Colofon 
Renner wint in zeer barre omstandigheden Kuurne-Brussel-Kuurne
2004-03-01 18:35:00
Steven De Jongh blijkt best bestand tegen kou

Zaterdag dichtte hij zichzelf al kansen toe in de Omloop Het Volk, maar de sneeuwval in Vlaanderen was spelbreker. Een dag later was het alsnog prijs voor Steven de Jongh, de Rabobank-renner met als specialiteit sprinten in barre weersomstandigheden. Gisteren klopte hij in Kuurne-Brussel-Kuurne wereldbekerwinnaar Paolo Bettini.

De Jongh maakte in de slotfase deel uit van een kopgroep van acht renners waarin hij de steun had van ploegmaat Maarten den Bakker. Gevaarlijke klanten als de AustraliŰr O'Grady en de Belg Planckaert kwamen er in de sprint niet aan te pas. De Jongh bleef Bettini voor, terwijl Gerben L÷wik genoegen moest nemen met de derde plaats.

"Ongelooflijk", jubelde de winnaar, "Bettini kan ik alleen onder deze omstandigheden kloppen. Ik ben niet de magerste van het peloton. Daar heb ik op dagen zoals vandaag profijt van. Ik kan beter tegen de kou dan de meeste andere renners."

Kuurne-Brussel-Kuurne, een klasse lager gewaardeerd dan de Omloop Het Volk, zag zich door het wegvallen van die koers plots opgewaardeerd worden tot de immer prestigieuze opening van het West-Europese wegseizoen. Alle "groten" die zaterdag tevergeefs naar Gent waren afgereisd, stonden een dag later in Kuurne aan de start.

Het leverde een boeiende finale op die in gang werd gezet op de Oude Kwaremont waar Den Bakker al een sterke indruk maakte. Nadat de vroege vluchter Joachim was ingelopen ontstond een eerste groep van een kleine veertig renners met forse delegaties van Rabobank en Quick-Step.

De laatste twee hellingen, de Tiegemberg en de Nokereberg, leverden geen schifting op. Een aanval van L÷wik, de Nederlander in dienst van Chocolade Jacques, deed dat wel. Hij kreeg een ijzersterk gezelschap mee met onder andere het Rabo-koppeltje Den Bakker/De Jongh. "Ik wist dat Steven het hier af kon maken", vertelde Den Bakker naderhand. "Op verzoek van Frans (Maassen, ploegleider) ben ik nog ÚÚn keer gedemarreerd, daarna moest ik de sprint panklaar leggen voor Steven."

Den Bakker hield in de slotkilometers het tempo hoog en zag De Jongh in een machtsprint het werk afmaken waarmee hij na de E3 Prijs van vorig jaar opnieuw een aansprekende overwinning boekte. Rillend nam de in het Belgische Essen woonachtige Noord-Hollander de ezel, het symbool van Kuurne, in ontvangst. "Twee jaar geleden klopte ik Zabel al eens in de stromende regen na ook zo'n barre tocht. Dit is gewoon mijn specialiteit", lachtte De Jongh. "Steven is nu dertig, hij kan nog veel van dit soort koersen winnen de komende jaren", meende Den Bakker.

De Jongh vergat niet enige credits te verstrekken aan Jan Raas, zijn voormalige baas die deze winter na een conflict met hoofdsponsor Rabobank de wielersport verliet. "Dankzij Jan ben ik ooit bij deze ploeg terechtgekomen. Daarvoor wil ik hem vandaag nog eens bedanken." (ANP)

(Bron: www.spitsnet.nl)
Nieuws
> Steven sportdirecteu...
> Statement Steven de ...
> Steven dit jaar niet...
> Steven bijna de best...
> Steven: 'Wedstrijden...
 
Dagboek
> Het zit er op..
> Stijve benen in laat...
> Verwachte massasprin...
 
Programma
 
Foto's
> Supportersavond Seba...
> Veldrit 'Move to Imp...
> Sluitingsprijs Putte...
Steven De Jongh