De geschiedenis van Amsterdam

Terug naar de homepage

Amsterdam informatie

Nederland heeft als hoofdstad Amsterdam dit is tevens ook de grootste stad van het land. Amsterdam is de grootste zowel in het aantal inwoners maar ook op oppervlakte. De hoofdstad van ons land is gevestigd in de provincie Noord-Holland, deze provincie heeft een andere hoofdstad dan de landelijke hoofdstad, dat is namelijk Haarlem. De geschiedenis van onze hoofdstad gaat erg ver terug en ik vind het erg boeiend daarom wil ik dit graag met jullie delen.

De Dam is het hart van Amsterdam, destijds ergens rond de 13e eeuw liep hier de rivier “de Amstel”, aan beide zijde van de rivier begonnen mensen zich te vestigen en kleine huisjes te bouwen. Na verloop van tijd leek het ze handig om de krachten te bundelen en ervoor te zorgen dat ze naar elkaar toe konden en uiteindelijk werd er werd een dam gebouwd. Zo is “de Dam" ontstaan.

Gouden Eeuw van Amsterdam

Amsterdam ontwikkelde zich snel en rond 1600 werd er begonnen met het graven van de grachten. Na de verovering van Antwerpen werd Amsterdam een van de rijkere steden van de werelden werd er ook veel gehandeld in diamanten en werd Amsterdam gezien als de financiële hoofdstad van de wereld, dit liep door tot ongeveer 1700.  

Tweede wereldoorlog

In mei 1940 vielen de Duitsers, Nederland binnen. Veel mensen zijn destijds omgekomen door verhongering. Tegenwoordig is het Anne Frank Huis, waar Anne en haar familie zich schuil hielden tijdens de 2e wereldoorlog, is tegenwoordig een zeer populaire attractie van Amsterdam.  

Net na de 2e wereldoorlog werd er veel gebouwd in Amsterdam en rondom de stad heen en de binnenstad van Amsterdam is ook weer helemaal opgebouwd. Tegenwoordig zijn de belangrijkste grachten toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. De belangrijkste grachten van Amsterdam zijn de Prinsengracht, Keizersgracht & Herengracht.

Terug naar homepagina